fredag 3 januari 2014

Gör nyårslöftet till en del av livet!

Nu är tiden inne! Dags att styra upp. Få igång träningen igen och  en massa andra saker förstås. Jag tänkte gå igenom lite av de erfarenheter jag samlat på mig under åren som pt. Tyvärr är det så att de flesta misslyckas med sina mål,varför? Vilka fällor finns på vägen? Det viktigaste. Hur gör dom som faktiskt lyckas göra sitt nyårslöfte till en del av livet? För det är där nyckeln är tror jag. Din träning måste passa in i det liv du har.
Här exempel på fälla nummer ett. Ska du träna fyra pass i veckan så behöver du vid fyra tillfällen ha minst två timmar per gång om du exempelvis vill  gå på ett 55 minuters bodypump pass. En halvtimme för att ta sig dit, passet och så en halvtimme för dusch, mat och återfärd hem eller till jobbet eller var du nu ska. Det finns även utmärkta pass på 30 minuter och då kan du dra av en halvtimme. Mat kanske du undrar över. Ja det finns en gång som det är viktigare än annars och det är efter träningen. När du tränar så bryter du ner musklerna och får dem inte protein inom 45 minuter så får dom helt enkelt inte bränsle för sin återuppbyggnad. Musklerna tar inte till sig träningen på bästa sätt. Du blir inte så stark som du skulle kunna bli. Det händer inte så mycket med resultaten och vad händer om man lägger ner åtta timmar i veckan om det inte ger resultat? Motivationen tryter. Vi är ju bara människor!!!

Måste du träna fyra pass? Beror såklart på var din utgångspunkt är. Har du tränat innan så ja då är det fullt möjligt med fyra pass. Börjar du från noll alltså ingen träning upp till fyra pass. Klafs, klafs rakt in i fälla nummer två. Du börjar träna för hårt. Ett, två , tre pass. En vecka har gått för det fjärde passet var helt fysiskt omöjligt att genomföra på grund av träningsvärken. En vecka där chefen har svårt för att du inte kan sitta ner på en vanlig stol inte för att du inte kan sitta utan för att det krävs lyftkran för att du ska komma upp från stolen över huvud taget. Arbetskamraterna vill inte vänta på dig när ni ska äta lunch för att du går i 1,3 km i timmen och baklänges ner för alla trappor. När du kommer hem vill partnern så klart ha lite ömhet och är inte levnadskamraten max 130 cm lång så är det inte att tänka mer än en väldigt tafatt kram då armarna inte är brukbara för mer. Några mer avancerade övningar är inte ens att tänka på.

Skam den som ger så klart. Helgen går. Du biter ihop (om du kan). Det blir ett till pass vecka två och då kommer den riktiga katastrofen. Du skadar dig. Det absolut vanligaste misstaget som görs av nyårslöftes tränarna. Dom tränar för hårt från början.

När jag träffar nya människor som vill ha min hjälp så brukar vi börja att prata mål. Det vanligaste är gå ner i vikt. Ex 15 kg. En av mina frågor är alltid. När vägde du 15 kg mindre än idag senast? Klienten kanske säger tio år (oftast är det mer). -Om det har tagit tio år att gå upp 15 kg så är det inte särskilt logiskt att tro att man ska gå ner de kilona på tre månader.
Jag tränar många löpare. Där kan det handla om ex tid på milen. Mina följdfrågor och svar är de samma. Du måste ha en hållbar plan för uppnå det du vill annars har du skaffat dig motståndare på jobbet, hemma och framför allt dig själv. Den mentala uppförsbacken som orimliga mål bjuder på får Mount Everest brantaste delar och framstå som promenad vänliga.

Hur gör du då för att löftena ska bli verklighet? Det finns såklart inget mirakelrecept som fungerar för alla. Några av mina tips på vägen kan vara.
- Skaffa en träningskompis. Någon som kan ungefär samma tider. Det spelar ingen roll om personen är mer träningserfaren. Pratar av egen erfarenhet. Det är mycket inspirerande att träna med en person som är "ny på gymmet"! Se bara till att ni är ärliga mot varandra. Det blir av när du bokat med kompisen är kanske det viktigaste skälet!

- En rimlig plan. Gå från 0 träningar till två träningar i veckan är en mycket bra början och fullt tillräckligt för dom allra flesta. Efter att du tränat ett tag så kan det kanske gå att öka antalet träningstillfällen men ta det då, inte först.

- Små mätbara och tidsbestämda mål. Du kanske börjar med att lova dig själv att gå till gymmet två gånger i veckan och träna efter bästa förmåga. Beröm dig själv när du lyckats. När du gjort ex två veckor flytta fram din mål. Hur länge kan du stå i plankan? En av dom bästa övningarna! Övning ger färdighet. Gör du 30 sekunder?. Öva två veckor varje pass och ta ny tid efter två veckor.

- Ta hjälp. Det finns idag utmärkt hjälp att få de flesta gymmen. SATS som jag jobbar på bjuder på två timmar med en personlig tränare. Använd dom och våga ställa både frågor och krav. Du betalar mycket pengar för att använda lokalen. Dra nytta av det !

Lycka till och jag hoppas vi ses på ett gym nära dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar